Granice ciagów Proszę o Pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!
Piotr: lim
x=>0 = √1x2−3 − √1x2−3x−5
i 2 zadanie
lim
x=>0 = (1+x2)4x2+3
i to co jest w 2 zadaniu za nawiasem ) powinno być nad nawiasem czyli w podobnie potęgi
4x2+3 a nie wiedziałem jak to zapisać za rozwiązanie z góry dziękuje
12 sty 20:01
Piotr: Pomoże ktoś
12 sty 20:29
Piotr:
12 sty 23:15
Basia:
ad.1
| | √1−3x2 | |
= |
| −U{√1−3x−5x2{√x2= |
| | √x2 | |
| (√1−3x2−√1−3x−5x2)(√1−3x2+√1−3x−5x2) | |
| = |
| √x2(√1−3x2+√1−3x−5x2) | |
| 1−3x2−(1−3x−5x2) | |
| = |
| √x2(√1−3x2+√1−3x−5x2) | |
| 2x2+3x | |
| = |
| |x|(√1−3x2+√1−3x−5x2) | |
| x(2x−3) | |
| |
| |x|(√1−3x2+√1−3x−5x2) | |
policz teraz granicę prawostronną i lewostronną w p−cie 0
(są różne i granica przy x→0 nie istnieje)
ad.b
| | 4+4x2+3x2 | | 4+7x2 | | 4x2+7 | | +∞+7 | |
= |
| = |
| = |
| → |
| = +∞ |
| | x2 | | x2 | | 1 | | 1 | |
13 sty 00:38