Pierwiastki i potęgi
Prorok: Wykaż, że prawdziwa jest nierówność:
√250 + 1 + √250 − 1 < 226
Niby głupstwo a mi nie wychodzi
12 sty 19:54
Prorok: Jest tu kto?
12 sty 19:59
Trivial: Nie ma.
12 sty 20:00
ICSP: Obustronnie do kwadratu podnosisz. Redukujesz i wychodzi.
12 sty 20:00
Prorok: Ależ z ciebie żartowniś. Normalnie następca Dańca.
Idź się utop.
12 sty 20:01
Prorok: Próbowałem.
Wychodzi mi wtedy 2100<256
12 sty 20:02
Prorok: Odświeżam.
12 sty 20:05
Prorok: Czy jest tu ktoś na tyle umiejętny, coby mi pomóc?
12 sty 20:11
zenon: jeśli podnosisz obustronnie do kwadratu to napisz skąd wyszło ci 2100 po lewej stronie
12 sty 20:13
Prorok: To może napiszę całe obliczenia. Tylko nie bijcie.
250+1+250−1<256 Po podniesieniu do kwadratu
250+250<256 = (2+2)50<256 = 450<256 =2100<256
12 sty 20:17
Trivial:
250 + 250 = 2*250 = 251 ≠ (2+2)50
12 sty 20:18
Trivial: i jeszcze trzeba coś dodać.
(a+b)2 = a2 + 2ab + b2
12 sty 20:19
Izaac: kretyn ze mnie, dzięki wielkie
12 sty 20:20
Trivial: a także (226)2 = 252
12 sty 20:20
Marcin W: zle podniosles do kwadratu nie tak hop ze pierwszy pierwiastek do kwadratu plus drugi
pierwiastek do kwadratu

wzor skroconego mnozenia zastosuj do lewej strony
(a+b)
2=a
2+2ab+b
2
gdzie
a=
√250 + 1
b=
√250 − 1
12 sty 20:20
Prorok: Dobra, widać, że dzisiaj nie myślę za dobrze. podziękowania dla was panowie
12 sty 20:21