Równania Wielomianowe
Roksanka: Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu.
Rozwiąż równanie:
a) +5x
4+3x
3+14x
2=0
b)4x
4−5x
2+1=0
c)2x
5+5x
3−12x=0
Gdyby był jeszcze ktoś taki miły i wyjaśnił mi dlaczego tak należy zrobić, byłabym bardzo
wdzięczna
12 sty 19:45
maniek: a)
x2(5x2+3x+14)=0
delta ujemna czyli jednym pierwiastkiem jest 0
12 sty 19:49
ICSP: Liczby rzeczywiste czy zespolone?
12 sty 19:51
Roksanka: czyli nalezy wyciągnąć x przed nawias a później wyliczyć deltę, tak
12 sty 19:52
ICSP: Drugie to równanie podójnie kwadratowe.
Dla rozwiązania takiego równania stosuje się podstawienie : t = x2 − i tu problem. Nie wiem w
jakich liczbach mam liczyć.
12 sty 19:54
kaska: @ICSP: a przyszedł tu ktoś z problemem z liczbami zespolonymi? Czy tylko tak sobie szpanujesz?
;>
12 sty 19:54
maniek: x
2=t
4t
2−5t+1=0
Δ=25−16=9
√Δ=3
12 sty 19:55
maniek: podpunkt c analogicznie do b tylko wyciągamy x przed nawias
12 sty 19:56
ICSP: Zawsze zakładam najbardziej dokładny rozkład.
12 sty 19:57