Znajdż wyrazy ciągu
Beata17: Załóżmy że ciąg (an) jest arytmetyczny. Oblicz a1 oraz a15 jeśli a31= -5,4
27 sty 12:53
minia: wg mnie za malo danych
27 sty 13:18
Beata17: sory źle przepisalam miało być jeśli a31 = 8 a róznica wynosi 0,1. Teraz ok?
27 sty 13:59
minia: nom
zaraz ci policze
27 sty 14:00
Eta:
Witam!
w/g mnie też! Chyba że tylko tak( za pomocą np "r"
skoro an arytmetyczny to:
a31= - 5,4
a31= a1 + 30r to a1= - 5,4 - 30r
wtedy a15= a1 +14r
a15= -5,4 -30r +14r
a15= - 5,4 - 16r
tyle! wartość a1 i a15 zależna od wartości "r"
27 sty 14:01
minia: a15 = a1 + 14r = a1 + 1,4 , bo r=0,1
-5,4 = a31 = a1 + 30r = a1 + 3
i mamy uklad rownan:
a15 = a1 + 1,4
-5,4 = a1 + 3
a15 = a1 + 1,4
a1 = -5,4 - 3 = -8,4
a15 = a1 + 1,4 = -8,4 + 1,4 = -7
27 sty 14:05
Beata17: Dzięki
27 sty 14:18