Określ dziedzinę funkcji...
matiz: Link do zadania:
http://img189.imageshack.us/i/majcau.jpg/
Cześć, wiem że mianownik nie może być równy 0 ,
1. Więc patrząca na pierwszy podpunkt robię tak: x
2≠0 więc x=2, wynik powinien być D=R−{2} ?
2. Jak zrobić podpunkt c) ?
12 sty 19:36
Kasia_lublin: x≥0 i −x≥0, więc...?
12 sty 19:38
Tragos:
D:
{
√x2 − 4 ≠ 0
{ x
2 − 4 > 0
{ x
2 − 4 ≠ 0
{ x
2 − 4 > 0
x
2 − 4 > 0
x
2 > 4
x ∊ (−
∞, −2) ∪ (2, +
∞)
12 sty 19:40
Tragos: aj mały błąd: na początku powinno być: x
2 − 4 ≥ 0, dalej będzie to samo
12 sty 19:41
Tragos: c)
D:
{ −x ≥ 0
{ x ≥ 0
{ x ≤ 0
{ x ≥ 0
x = 0
D = {0}
12 sty 19:42
kiepski: Powinno być tak jest, bo pierwiastek jest w mianowniku.
12 sty 19:42
Tragos: chodzi mi o zapis: x2 − 4 > 0, powinno być x2 − 4 ≥ 0, drugi warunek potem oczywiście
wyklucza mocną nierówność
12 sty 19:46