Proszę
Andrzej: Proszę o pomoc!

Zad.3
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)= x
3+3x
2-4x . Wyznacz:
a)miejsca zerowe tej funkcji,
b)argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartości większe od 12.
27 sty 12:49
minia: miejsca zerowe:
f(x)= x
3+3x
2-4x
0 = x
3+3x
2-4x
wylaczamy x przed nawias:
0 =
x(x
2+3x-4)
i tu jednym rozwiazaniem jest liczba 0 (zobacz na pogrubiony x),a reszta rozwiazan to
rozwiazania rownania kwadratowego x
2+3x-4 co chyba umiesz zrobic
27 sty 12:57
Kara:
28 sty 13:38
Basia:
a dlaczego jedynym ?
x2 +3x -4 =0
Δ = 9 -4*1*(-4) =25
√Δ = 5
x1 = (-3-5)/2 = -4
x2 = (-3+5)/2 =1
i mamy trzy miejsca zerowe
x1= -4 x2 =0 i x3 =1
28 sty 13:42
Basia:
f(x)= x3+3x2-4x > 12
x3 +3x2 -4x -12 > 0
x2(x+3) - 4(x+3) > 0
(x+3)(x2-4) > 0
(x+3)(x-2)(x+2) >0
narysuj wykresy funkcji
y = x+3
y = x-2
y=x+2
i z wykresu odczytaj gdzie iloczyn jest dodatni
powinno wyjść x∈(-3;-2)U(2;+∞)
28 sty 13:46