pomocy
Monia:

Na rysunku przedstawiono graniastosłup prawidłowy. Oblicz jego objętość. tam jest kąt 45 stopni
12 sty 19:27
Monia: czy to trzeba obliczyć z funkcji trygonometrycznych ?
12 sty 19:36
Trivial:
Można zauważyć, że trójkąt prostokątny z czerwoną przeciwprostokątną to trójkąt równoramienny
(tw. Pitagorasa). W podstawie jest trójkąt foremny. Dalej już łatwo.
Można równie dobrze z f. trygonometrycznych (sinus). Wyszłoby to samo.
12 sty 19:45
kim:

Podepnę się pod ten temat. To samo polecenie.
Skorzystałam z własności trójkąta 30, 60, 90, czyli przekątna podstawy to 10
√3 czyli bok =
10.
czyli V=10
2*10=1000 i to jest błędna odpowiedź. Gdzie robię błąd?
1 paź 20:38
kim: up
1 paź 21:13
dero2005:
przekątna podstawy = d = 10
√3
| | d√2 | | 10√3*√2 | |
a = |
| = |
| = 5√6
|
| | 2 | | 2 | |
V = a
2*h = (5
√6)
2*10 = 150*10 = 1500
1 paź 21:19
Rbc:
20 maj 12:09