wyrażenia algebraiczne
Kasia_lublin: Niech n będzie liczbą całkowitą. Udowodnij, ze
M=(n−2)(n−1)n(n+1)+1 jest kwadratem liczby naturalnej.
Uprzejmie proszę o pomoc.
12 sty 19:26
Kasia_lublin: po wymnożeniu wychodzi n4 − 2n3 − n2 + 2n + 1
program do obliczeń wykazuje że po zwinięciu w kwadrat przybierze to postać (n2−n−1)2
Jak to "zwinąć" w kwadrat?
12 sty 19:53
Trivial:
Pewnie zakładają znajomość wzoru:
(a + b + c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2bc + 2ac.
12 sty 20:05
Eta:
n4 −n3 −n2 −n3 +n2+ n − n2 +n +1=
= n2( n2 −n −1) −n( n2−n−1) −(n2−n−1) = ( n2−n−1)(n2−n−1)= ( n2−n−1)2
12 sty 20:25
Trivial: Ja wolałem ze wzoru.
12 sty 20:25
Eta:
12 sty 20:26
Trivial: W '
Eciej' wersji jest stanowczo za dużo kolorów!
12 sty 20:27
Marcin W: Trivial a w Twojej stanowczo za dużo czarnego koloru
12 sty 20:28
Trivial: Bo ja lubię na czarno.
12 sty 20:30
Marcin W: ja wole być zarejestrowany
12 sty 20:30