POCHODNA - normalnie nieuwierzycie!
Aga : g(t) = [tg(5t2)]2t
12 sty 19:21
Aga : wróć g(t)= [tg(5t2)]t3
12 sty 20:10
Aga: pomysłu nie mam to jest tt? są na to jakieś wzory?
12 sty 20:29
Aga: no nie wierze, że nie ma chętnego, na pomysł na to zadanie
12 sty 20:53
Trivial: Jakby jeszcze było wiadomo o co tu chodzi.
12 sty 20:54
Aga: o pochodną funkcji złożonej
12 sty 20:58
12 sty 20:59
Grześ: dobra, licze pochodną

12 sty 21:04
Grześ: g(t)=[tg(5t2)]t3
g(t)'=tg2(5t2)t3*3t2*ln(tg(5t2)*[1+tg2(5t2)]*10t
12 sty 21:08
Grześ: aj, pierwszy czynnik ma być bez tego kwadratu za tg
12 sty 21:08
Trivial: Czy mamy wzór na pochodne typu [f(t)]
g(t)? Nie.

Mamy albo na:
(t
n)' = nt
n−1
(a
t)' = a
tlna
12 sty 21:10
12 sty 21:11
Grześ: zaraz poprawię swój zapis

12 sty 21:11
Trivial: Zamień na e
..*ln... a potem to już wiadomo.
12 sty 21:12
Grześ: wzór:
Teraz by trzeba było popowstawać a to zajmie sporo miejsca

12 sty 21:13
Grześ: w nawiasie jest g'ln f
12 sty 21:13
Trivial:
y = f
g = e
ln(fg) = e
glnf
| | 1 | | f'g | |
y' = eglnf * (glnf)' = fg*(g* |
| *f'+g'lnf) = fg*( |
| +g'lnf) |
| | f | | f | |
Ale zapamiętywanie takich wzorów jest zupełnie zbędne.
12 sty 21:16
Grześ: ja go nie pamiętam. Jest on wyprowadzony gotowy na wikipedii

12 sty 21:22