.
lukasz: PRAWDOPODOBIEŃSTWO
Pięciu pasażerów wsiada do pustego tramwaju złożonego z trzech wagonów,
przy czym każdy wybiera losowo wagon. Oblicz prawdopodobieństwo, że
przynajmniej jeden wagon zostanie pusty.
7.146
Do pustego tramwaju złożonego z trzech wagonów wsiada sześciu pasażerów,
przy czym każdy wybiera losowo wagon. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) do każdego wagonu wsiądzie dwóch pasażerów,
b) do trzeciego wagonu wsiądzie trzech pasażerów.
7.147
Każdy z pięciu pasażerów autobusu losowo wybiera jeden z 8 przystanków i
wysiada na nim. Oblicz prawdopodobieństwo, że każdy z pasażerów
wysiądzie na innym przystanku.
12 sty 18:56
lukasz: ogarnia ktoś jakieś wskazówki
12 sty 19:13
mundurek: ja zegarowe
12 sty 19:16
lukasz: nie wiem moze ktos mnie naprowadzi na dobre rozwiazanie a zegarowe to i ja ogarniam
12 sty 19:18
mundurek: no to co się martwisz

→→→
12 sty 19:19
lukasz: ale jak to rozwiązać
12 sty 19:21
mundurek: nie wiem, ale nie ma się co martwić
12 sty 19:23
lukasz: sie znaczy Ω=5 a A=3 ?
12 sty 19:26
Kasia_lublin: A= jeden pozostanie pusty
12 sty 19:28
lukasz: a jak to obliczyłaś ze jeden ?
12 sty 19:30
Kasia_lublin: chodzi mi o to, że
A oznacza, że jeden pozostanie pusty, a nie że jest równy trzy....
w ogóle nie przeczytałeś treści chyba, napisałeś to co w klasie pokazali, że jest jakaś omega,
jakieś A i podstawiamy co się da?
12 sty 19:34