wielościany
annn: suma długości wszystkich krawędzi czworościanu foremnego wynosi 24 .Jego pole jest równe?
12 sty 18:32
adrian: Czworoscian ma 6 krawedzi. Kazda ze scian jest trojkatem rownobocznym zatem 6a=24 czyli a=4
Pole czworoscianu to 4 takie trojkaty o boku 4. Czyli ze wzoru na pole trojkata rownobocznego
mamy
4 * (42*√3)/4 = 16√3
12 sty 18:40
annn: dziękuję ;;
12 sty 19:02
NIE WIEM: Jeżeli suma długości wszystkich krawędzi czworościanu foremnego wynosi 24cm, to znaczy że każda
krawędź ma długość:
13 maj 09:06
gargamel:
24cm :6 = 4cm
13 maj 09:29