POMOCY! proszę FIZYKA!
banan! : Pole elektrostatyczne jest wytworzone przez dwie równoległe, różnoimiennie naelektryzowane
płytki. czy do obliczenia pracy siły zewnętrznej przy przesunięciu ładunku q z punktu A do B w
tym polu można się posłużyć wzorem Wz(a+b) = −kQq (1/ra − 1/rb).
POMOOCY!
12 sty 18:28
bart: W=qΔV
12 sty 18:29
banan! : i co dalej? PROSZĘ POMÓŻ
12 sty 18:31
bart: obliczasz potencjal w punkcie A pozniej w punkcie B i W=q(VB−VA)
12 sty 18:32
banan! : a skąd mam wziąć ten potencjał? nie umiem nic z fizyki

miałam 1 na semestr...
12 sty 18:33
banan! :
12 sty 18:38
bart:

| | kQ | |
V= |
| skad mam wiedziec jakie tam masz dane? najlepiej jakbys przerysowal, bo zapewne masz |
| | r | |
rysunek do tego
12 sty 18:42
banan! : żadnych danych nie ma

tylko ta treść jest. Chyba, że z zadania poprzedniego.
12 sty 18:47
bart: no to taki wyjdzie wzor koncowy jak Ty napisales..
12 sty 18:50