Ciągi...
Adam: Siemanko

!
1)Dla jakich wartości x liczby: x
2+1,5x−2,2x
2+x+1 tworzą (w podanej kolejności) Ciąg
arytmetyczny?
2)Dla jakich wartości x liczby: 2x
2−5,x−2,4x−x
3+4 tworzą ( w podanej kolejności) ciąg
arytmetyczny?
3)Miary trzech kolejnych kątów czworokąta wpisanego w koło tworzą ciąg arytmetyczny o róznicy
47stopni. Oblicz miary kątów tego czworokąta.
4) Miary kątów trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny.Obwód tego trójkąta wyraża się
liczba 6(
√3+1)cm. Oblicz długości boków tego czworokąta.
Proszę o łopatologiczne rozwiązanie tych zadań i w miarę możliwości szybkie

pzdr
12 sty 18:27
Adam: odświeżam
12 sty 19:14
12 sty 19:16
12 sty 19:31
Kasia_lublin: na dole masz "własność ciągu arytmetycznego", z tego skorzystaj
12 sty 19:33
Kasia_lublin: 5x−2 = x2 +1 +2x2 +x +12
12 sty 19:36
Adam: Hmm kasiu a mogła byś rozwinąć swoją myśl?
12 sty 19:45
Kasia_lublin: w ciągu arytmetycznym środkowy wyraz jest średnią arytmetyczną jego wyrazów skrajnych
Mamy ciąg an = (x, y, z), to y = x+z2
12 sty 19:47
Adam: Hmm a ,że tak się spytam to w czym mam mi to pomóc ? wiesz ja jestem ciemny w tym temacie
12 sty 19:55
Kasia_lublin: przecież rozpisałam Ci powyżej
12 sty 19:55
Adam: Yea

dzięki

teraz jeszcze to z tymi trójkątami wiesz jak ? zad 3 i 4
12 sty 20:03
Kasia_lublin: zacznijmy od tego, że czworokąt można wpisać w okrąg (koło) jeśli suma jego przeciwległych
kątów wynosi 180o
12 sty 20:06
Adam: to to wiem taki ciemny nie jestem

tylko mam problemy z ciagami bo mnie na tych lekcjach
niestety nie było xd
12 sty 20:07
Kasia_lublin: tylko nie wiem, czy nam to coś da
12 sty 20:09
Adam: zobaczymy
12 sty 20:09
Kasia_lublin: a jakby to tak złapać?
Skoro różnica wynosi 47o, to jeśli te kąty byłyby An=(α,β,γ)
to β= 47o+α; γ= 47o + β
a ponadto α+γ=180o
dałoby nam to coś? Ja jestem mega zmęczona i już słabo jarzę...
12 sty 20:17
Adam: nie chcesz wiedzieć w jakim ja stanie jestem ale to już nie ważne. No zobaczmy
12 sty 20:20
Kasia_lublin: Nie mam siły tego rozwiązywać, może to jakoś Ci pomoże, a jak nie to jutro można do tego
wrócić. Albo ktoś inny pomoże.
12 sty 20:23
Adam: dobrze myślisz mimo, że jesteś zmęczona ^^
wyszło

jeszcze tylko 4 jakbyś mogła złapać
12 sty 20:23
Adam: oka dzięki
12 sty 20:24
ICSP: 4 zrobiłem. Narysuj sobie trojkąt prostokątny podpisz na nim kąty a następnie ułóż układ równań
z tymi kątami.
12 sty 20:42
Adam: oka spróbuje
12 sty 20:55