Ciągi arytmetyczny i geometryczny
Witka: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=2n/(n+1). Sprawdź, korzystając z definicji, czy ciąg
(an) jest ciągiem arytmetycznym. Wyznacz wyraz ogólny ciągu arytmetycznego (bn)
wiedząc że pierwszy i trzeci wyraz ciągu (bn) są odpowiednio równe pierwszemu i
trzeciemu wyrazowi ciągu (an).
Możecie pomóc?
27 sty 12:44
Eta:
Witam!
2n
1/ mając wyraz ogólny ciągu an= --------
n +1
możesz obliczyć kilka poczatkowych wyrazów
2*1
dla n=1 wyraz a1 = -----------= 2/2= 1
1 +1
dla n= 2 a2 = 2*2/ (2+1) = 4/3
n= 3 a3= 2*3/( 3+1)= 6/4 = 3/2
sprawdzamy czy jest arytmetycznym
więc
a2 - a1 = r i a3 - a2 = r
4/3 - 1= 1/3 3/2 - 4/3= 1/6
wniosek; nie jest arytm. bo r - nie jest takie same!
2/
b1=a1 = 1 b3 = a3 = 3/2
więc ponieważ z treści mamy ,że bn --- arytmetyczny czyli
bn= b1 +(n-1)*r
wyliczamy r b3= b1 + 2r
to 1+2r= 3/2 to r= 1/4
czyli bn= 1 +(n-1)*(1/4)
bn= 1 + (1/4)*n - 1/4 to bn= 3/4 + (1/4)*n
ładniej zapisać można
bn= (n+3)/ 4
27 sty 14:37
Witka: dziękuję

to nawet nietrudne, ale nie wiem czemu byłam pewna, że ten a
n musi być
arytmetyczny

jeszcze raz dzięki.
27 sty 14:44