Oblicz miejsca zerowe
adrian: Oblicz miejsca zerowe funkcji x3−4x2+4x+1
12 sty 18:03
Trivial: Zauważ, że jedynka jest pierwiastkiem wielomianu.
12 sty 18:05
Trivial: O nie jest.
12 sty 18:06
bart: a nie −1?
12 sty 18:11
bart: tzn nie ze to pierwiastek ale czy nie ma byc
x3−4x2+4x−1 ?
12 sty 18:11
Trivial: No jakby było −1 to sprawa załatwiona.
12 sty 18:11
Trivial:
Można najwyżej zrobić to tak:
f(x) = x(x
2 − 4x + 4) + 1 = x(x − 2)
2 + 1
x(x−2)
2 + 1 = 0
x(x−2)
2 = −1 /:x (x≠0, bo nie spełnia równania.
I rozwiązać graficznie.
12 sty 18:13
ICSP: To nie jest takie proste. Równanie ma 1 pierwiastek rzeczywisty oraz 2 pierwiastki zespolone.
Pierwiastek rzeczywisty jest w granicach −0,205569.
12 sty 18:14
bart: no tak ok x=−0,21
12 sty 18:14
bart: to jak takie zad wlasnie robic?!
12 sty 18:15
Trivial: Wolframem.
12 sty 18:15
adrian: Tak wolfram wie jak to zrobić, gorzej z uczniem
12 sty 18:17
bart: no ok, ale co to jest?
12 sty 18:20
12 sty 18:20
12 sty 18:21
adrian: To co jest na wikipedii wprawia w oczopląs zamiast rozjasniać
12 sty 18:36
Julaa: Df 4x−x3
12 mar 13:14