Nierównośc wymierna z wart. bezwzgledna
<ppaula>: Proszę o pomoc w następującym zadaniu
Oblicz
2/wartość bezwzględna z x+2 < 1/4
12 sty 17:51
<ppaula>: Z tego co liczylam to wyszlo mi ze x∊(−10,−2) a to jak sprawdzilam w twz odpowiedziach jest żle
a liczylam
2/(x+2) <1/4 ⋁ 2/(x+2)>−1/4
12 sty 19:18
mundurek: korzystajz ułamków
12 sty 19:19
ICSP: Nierówność jest taka?
12 sty 19:20
<ppaula>: tak ;
12 sty 19:21
ICSP: 1. Ustalasz dziedzinę
2. przerzucasz 1/4 na druga stronę i sprowadzasz do wspólnego ułamka.
12 sty 19:22
<ppaula>: D=R−{−2}
wyszlo mi (6−x)(x+2) <0 a w drugim (−10−x)(x+2)>0 czy dobrze?
12 sty 19:25
<ppaula>: a pozniej narysowalam parabole i dalam czesc wspolna i mi sie nie zgadza z odpowiedziami
12 sty 19:26
ICSP: Chyba przespałem wartość bezwzględna...
nie ma potrzeby tak utrudniać.
na samym początku tuż po ustaleniu dziedziny możesz to przemnożyć przez krzyż.
Sposób który ja podaje jest dla troszkę bardziej zaawansowanych nierówności.
12 sty 19:27
Kasia_lublin: przemnożyć przez krzyż dla nierówności?
12 sty 19:29
<ppaula>: | | 6−x | | −10−x | |
a jeszcze przed tym wyszlo mi |
| < 0 a w drugim |
| >0
|
| | x+2 | | x+2 | |
czy dobrze
12 sty 19:29
ICSP: Pokaże ci mój sposób.
12 sty 19:30
ICSP: PO wszystkich czynnosciach porzadkujących mamy:
| 8 − |x+2| | |
| < 0 ⇔ (4|x+2|)(8 − |x+2|) < 0 |
| 4|x+2| | |
Rozważam dwa przedziały. I pisze odpowiedz.
12 sty 19:32
<ppaula>: muszę sobie to przemysleć
12 sty 19:36
<ppaula>: czy ta wartosc bezwzgledna można pominąc a jak nie to nie widze toku dalszego postepowania z
tym
12 sty 19:39
ICSP: Z definicji wartości bezwzględnej:
|x| = x dla x ≥0 oraz −x dla x < 0. W tym jest cały problem.
12 sty 19:40
<ppaula>: utknęłam

a nie można moim sposobem ?
12 sty 19:44
ICSP: Chyba można.
| | 6 | |
Spróbuj zrobić coś takiego: |
| <5 |
| | x | |
12 sty 19:46
<ppaula>: wychodzi mi z tego x(6−5x)<0
12 sty 19:50
<ppaula>: | | 6 | |
ale z kad wzielo sie to |
| <5 ? |
| | x | |
12 sty 19:52
ICSP: A odpowiedz?
12 sty 19:52
ICSP: Oddzielny przykład nie związany z twoim zadaniem.
12 sty 19:52
12 sty 19:55
ICSP: Powiem ci że ja się wrobiłem przy tym zadaniu i przyjąłem że współczynnik przy x
2 jest
dodatni
12 sty 19:56
<ppaula>: czasem sie zdarza eh
12 sty 19:57
<ppaula>: to jak bedzie z tym zadaniem ?
12 sty 20:00
ICSP: I twój sposób i mój dobry.
12 sty 20:02
<ppaula>: no ale w tym zadaniu mi nie wyszło ;
12 sty 20:03
<ppaula>: w odp mam x∊(−∞,−10)∪(6,+∞) ale mi wychodzi inaczej
12 sty 20:04
<ppaula>: tak powinno wyjść
12 sty 20:04
ICSP: Jak robisz swoim sposobem to trochę więcej przedziałów rozpatrujesz.
Wróćmy do pierwotnej nierówności:
| 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 8 − |x+2| | |
| < |
| ⇔ |
| − |
| < 0 ⇔ |
| < 0 |
| |x+2| | | 4 | | |x+2| | | 4 | | 4|x+2| | |
12 sty 20:07
ICSP: Kiedy widzę taką nierówność już automatycznie przemnażam przez kwadrat mianownika.
4(|x+2|)(8 − |x+2|) < 0 Podzielę przez 4
(|x+2|)(8 − |x+2|) < 0
12 sty 20:09
ICSP: I teraz: wartośc bezwzględna zmienia znak w x = −2. Dlatego będe rozpatrywał dwa przedziały:
x∊(−∞;−2) oraz x∊(−2 ; +∞)
12 sty 20:10
<ppaula>: w tym zad pomijam wartosc bezwzgledna
| | 8−1(x+2) | | −8−1(x+2) | |
licze |
| < 0 ⋁ |
| >0 |
| | x+2 | | x+2 | |
12 sty 20:11
<ppaula>: można tak liczyc?
12 sty 20:13
ICSP: Dla pierwszego:
−(x+2)(8 + x + 2)< 0 ⇔ (x+2)(x + 10) > 0
Rozwiązania tej nierówności : x ∊ (−∞ ; −10) suma (−2 ; +∞).
Jednak rozwizania muszą należec do przedziału który wcześniej wyznaczyłem tzn x∊(−∞;−2)
12 sty 20:13
ICSP: Nie zabardzo rozumiem skąd się −8 wzięło.
12 sty 20:16
<ppaula>: licze tak
| 2 | | 1 | | 2 | | −1 | |
| < |
| lub |
| > |
| |
| x+2 | | 4 | | x+2 | | 4 | |
12 sty 20:22
<ppaula>: przeksztalcam i wychodzi jak powyzej
12 sty 20:23
ICSP: Trochę za bardzo to komplikujemy...
wynik wartosci bezwzględnej w tym przypadku bedzie zawsze > 0. Równy 0 nie moze byc
12 sty 20:25
<ppaula>: to w takim razie chyba nie wiem jak zrobić to zadanie
12 sty 20:39
<ppaula>: ale dzieki za pomoc i twoje staranie
12 sty 20:40
ICSP: Po prostu przemnóż na krzyż. Tak jak w przypadku rozwiązywania równań.
12 sty 20:43
<ppaula>: ale z tego dalej nie ma rozwiazania
12 sty 20:46
ICSP: Jakto nie ma

|x+2| > 8 ⇔ x+2 > 8 oraz x+2 < −8 ⇔ x > 6 oraz x < −10 ⇔ x∊ (−
∞;−10) suma (6;+
∞)
12 sty 20:48
<ppaula>: 8< wart bezwz.z x+2 ale co dalej z tym ?
12 sty 20:50
<ppaula>: aha
ok wielkie dzieki
12 sty 20:51
<ppaula>: najdluższe zadanie jakie rozwiazywalam heh
12 sty 20:51