..
bart: sinα=α
dto dla α<0,05o czy 0,5o ?
12 sty 17:35
Trivial:
Zależy jaką chcesz mieć dokładność. Równość nigdy chyba nie zachodzi.
12 sty 17:36
Trivial:
| | x3 | | x5 | | x7 | |
sinx = x − |
| + |
| − |
| + ... |
| | 3! | | 5! | | 7! | |
12 sty 17:37
bart: kojarzysz drgania harmoniczne?
12 sty 17:41
Trivial:
Tak. Przybliżenie jest b. dobre, ale równość nigdy nie zachodzi.

Małe kąty to tak koło 5 st.
12 sty 17:42
bart: t=0,5 z tego wychodzi ze α=30
o wiec dlaczego moglem go "ominac"?
12 sty 17:45
Trivial: Na upartego nawet do 10 st.
12 sty 17:45
Trivial: Nie wiem.
12 sty 17:45
bart: i kalkulator mi nawala

nie wiem co zrobilem ale wpisuje np sin30
o=−0,988
12 sty 17:46
Trivial: Wszystko zależy od dokładności.
12 sty 17:46
Trivial: radiany?
12 sty 17:46
bart: no ale to raz jest ok "deg" a zaraz sie zamienia samo na "rad"..
12 sty 17:47
Trivial: to pisz w rad. Kto używa kalkulatora w stopniach.
12 sty 17:49
bart: ej wlasnie jak chodzi o te przyblizenia to do ok 0,5 rad a nie o tak?
12 sty 17:51
Trivial: Zależy od tego jaką chcesz mieć dokładność... Nie powinno się używać tego przybliżenia do
przybliżania kątów większych niż ok. 10 st.
12 sty 17:58
bart: 10
o czyli do ok 5,5 rad?
12 sty 17:59
Tragos: tak max. 10 st. zależy od podręcznika, u mnie w sql przyjmowaliśmy, że do 7
12 sty 17:59
bart: dobra, dzieki
12 sty 18:02
Trivial: 10 st. ≈ 0.1744 rad
12 sty 18:03