Proszę o pomoc, bo sama sobie z tym nie poradziłam. Dział fukcja wymierna
Kinga_: Rozszerz ułamki algebraiczne tak, aby miły wskazany licznik/mianownik.
a) u { 2} { x } =
12 sty 16:53
12 sty 16:55
12 sty 16:56
ICSP: x * y = 3x
2 ⇔ y = 3x − wyliczam rpzez co musze przemnożyć licznik i mianownik aby otrzymać
mianownik z drugiego ułąmka
Następnie przemnażam pierwszy ułamek przez 1
12 sty 16:57
12 sty 16:58
12 sty 17:02
Kinga_: | | x | | | |
e ) |
| = |
| |
| | x + 6 | | x( x2 + 5x − 6) | |
12 sty 17:03
Kinga_: | | x2 + 3 | | x3− 2x2 + 3x − 6 | |
f ) |
| = |
| |
| | x2 − 4 | | | |
12 sty 17:04
Kinga_: Dziękuję ICSP : ]
12 sty 17:04
Kinga_:
12 sty 18:42