prosze o pomoc.
ines: Trapez prostokątny o podstawach 6 i 3 oraz wysokości 4 obraca sie dookoła krótszej podstawy.
Oblicz pole powierzchni całkowitej powstałej bryły.
dero2005:

Pole powierzcni figury równe jest: pole powierzchni bocznej walca + pole podstawy walca + pole
boczne stożka
Pole pow bocznej walca
P
bw = 2π*4*6 = 48π
Pole pow podstawy walca
P
pw = π*4
2 = 16π
Długość tworzącej stożka
l
2 = 3
2+4
2 = 25
l = 5
Pole pow bocznej stożka
P
bs = π*4*5 = 20π
Pole całkowite
P = P
bw + P
pw + P
bs = (48+16+20)π = 84π cm
2