Kyd: Dla jakich wartości paraaetru p (p e R) miejsca zerowe xq,x2, funkcji kwafratowej
f(x)=2x
2 +(p+3)x+2(p+1)
2 spełniają warunek x1x2(x1+x2)<0 ?
No i tak:
wyliczyłem z f(x) delte : Δ= kolejnej delcie. No więc miejsca zerowe wyszły :
p1=−1,4
Co z tym dalej?
Ja podstawiłem do f(x) raz jedno miejsce zerowe za p, a drugi raz drugie miejsce zerowe za p.
Znowu delta i raz wszyło
a za drugim razem
Po jednym miejscu zerowym
I teraz coś trzeba by zrobić dalej ale nie wiem co. Czy w ogóle dobrze robiłem? A może źle? Od
jakiego momentu?
Proszę o pomoc
12 sty 16:26
Kyd:
12 sty 16:41
Godzio:

f(x) = 2x
2 + (p + 3)x + 2(p + 1)
2
Δ = (p + 3)
2 − 16(p + 1)
2 = (p + 3 − 4(p + 1))(p + 3 + 4(p + 1)) =
= (p + 3 − 4p − 4)(p + 3 + 4p + 4) = (−3p − 1)(5p + 7) > 0
x
1x
2 * (x
1 + x
2) < 0
| −(p + 3) | | 2(p + 1)2 | |
| * |
| < 0 |
| 2 | | 2 | |
−(p + 3)(p + 1)
2 < 0
p = −3 lub p = −1
p ∊ (−3,−1) ∪ (−1,
∞)
Biorąc pod uwagę p z delty otrzymujemy rozwiązanie:
| | 7 | | 1 | |
p ∊ (− |
| ,−1)∪(−1,− |
| ) |
| | 5 | | 3 | |
12 sty 16:53
Kyd: Godzio, a dlaczego tam jak masz
| −(p+3) | | (p+1)2 | |
| * |
| to zniknęły Ci mianowniki? jeden skróciłeś z dwójką, a co się stało |
| 2 | | 2 | |
z drugim?
12 sty 17:51
Bog: pomnozyl obustronnie razy 2, a 0 razy 2=0
13 mar 00:04