to co w poleceniu
cris: podaj podaj wzor jednomianu stopnia drugiego wiedzac ze do jego wykresu nalezy punkt:
a) A(-2,-12)
b) A(√2,1
c) A(-3,9)
d) A(-1,{3})
z gory dzieki za pomoc
27 sty 11:46
Eta:
Witam!
Jak zapiszesz jednomian st. drugiego?....
tak:
W(x)= ax2 czyli masz obliczyć tylko wartość "a"
pamiętając ,że a≠0 9 bo ma być to jedn. st. drugiego
a/
A( -2, -12) to x= -2 W( -2)= -12
podstawiamy i wyliczamy "a"
a*(-2)2 = -12 to 4a = - 12 /: 4 to a= - 3
czyli odp do a) jest w(x) = -3x2
pozostałe podobnie! dasz już sobie radę !
27 sty 14:50
cris: i za kazdym razem mam brac W(pierwsza wspolrzedna)?
27 sty 15:04
Eta: tak!
b) W(√2) = a*(√2)2 =2a
czyli
2a= 1 to a= 1/2
czyli odp do b) W(x)= (1/2)*x2
27 sty 15:38