matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozkład wielomianów
bomb:
1.x
3
+ x
2
−x − 1 2.x
5
− 6x
3
+ x
2
− 6
12 sty 15:49
ICSP:
Pff. Zrobie ci pierwszy drugi tak samo. x
3
+ x
2
− x − 1 = x
2
(x+1) − (x+1) = (x+1)(x
2
− 1) = (x+1)(x−1)(x+1) = (x+1)
2
(x−1)
12 sty 15:55