potrzebuje sprawdzenia
piotrus31: Jakim % liczby 562 jest liczba 44?
27 sty 11:03
Beata17: 562 - 100%
44 - x%
562x=4400/ :562
x=7,83≈8%
27 sty 12:07
piotrus31: Kupujac jeden dlugopis , placimy za niego 1,50zl. Przy zakupie co najmniej 100 dlugopisow
otrzymujemy rabat 10%. oblicz, jaka maksymalna liczbe dlugopisow mozemy kupic za 200zl.
27 sty 12:30
Beata17: za 100 dł. zapłacimy:
1,50 *100 = 150,-
rabat 10% więc 10/100*150=15,-
150zł -15zł=135zł
zostaje nam 65zł
65zł/1,50zł=43,3szt≈43szt
100+43=143szt
27 sty 13:55
piotrus31: bardzo dziekuje

na szczescie jeszcze troche pamietam

!mimo 10 letniej przerwy w
nauce...
27 sty 14:44