Równanie z symbolem newtona
zakochana w matmie: mam problem i nie wiem jak to tu napisac. mianowicie mam rownanie z sumbolami newtona i nie
wiem jak to mam rozwiazac(⋀n⋁0)
12 sty 15:07
zakochana w matmie: hmmm sory cos mi tu zle sie napisalo wyslalo itp.
12 sty 15:07
sssss: | | n! | | n! | |
= |
| = |
| =n! |
| | n!(n−0) | | (n!)2 | |
12 sty 15:09
zakochana w matmie: wiec (⋀n⋁0) + (⋀n⋁1) + (⋀n⋁2) = 49 trzeba obliczyc n. jak ja mam to zrobic rozwiazuje ale nic
nie wychodzi mi
12 sty 15:10
12 sty 15:10
zakochana w matmie: a pozatym (⋀n⋁0) = 1 a nie n!
12 sty 15:12
sssss: wskazowka: n!=(n−1)! * n
n!=(n−2)! * (n−1) * n
12 sty 15:12
zakochana w matmie: no wlasnie
ale teraz wyslalam cala tresc zobacz jeszcze raz
12 sty 15:13
sssss: dalem Ci wskazowke, prawdopodobnie pomoze

jak nie to pokaz co do tej pory zrobilas
12 sty 15:13
zakochana w matmie: aaaa to zmienia postac rzeczy
12 sty 15:14
zakochana w matmie: jak robisz zeby ci wyszedl tu dwumian newtona na tym forum bo ja nie jestem zbyt dobra w tych
znaczkach na kompie
12 sty 15:15
zakochana w matmie: skraca mi sie w jednym ulamku (n−1)! a w drugim (n−2)! i zostaje w tym drugim w liczniku (n−1)!
co z tym dalej zrobic?
12 sty 15:18
zakochana w matmie: dobra juz wiem nie zauwazylam ze tam juz silni nie ma ale pojawia sie inny problem delta
wychodzi 385 a to oznacza ze nie ma naturalnych pierwiastkow ja cos zle zrobilam czy moze tak
jest?
12 sty 15:28