zadanie z wyższej półki
SP: rozważmy funkcję f zdefiniowaną następująco
|x3 dla x <= 0,
|x2 dla 0 < x < 1,
f(x)= {x2 dla 1 < x <= 2
|x2 − 4 dla 2 <x <= 3
|x3 dla x > 3
Wyznaczyć wartości pochodnej funckji f w punktach , w których istnieje, a następnie wskazać, w
których punktach f jest różniczkowalna.
A więc, nie chodzi mi o rozwiązanie całego zadania tylko nakierowanie, jak to mniej więcej
należało by zrobić. Na moje oko to bym najpier narysował sobie wykres i zobaczył, gdzie jakie
wartości przyjmuje dla wybranych części........ i chyba tyle bym zrobił, pochodne jasne, że
łatwo obliczyć, no ale fakt faktem nie wiem dla których części dokładnie,a ty, bardziej nie
wiem, w których punktach jest różniczkowalna, bo nawet nei wiem, co to znaczy.
12 sty 14:56
SP: Próbował ktoś może pomyśleć, jak to można zrobić?
12 sty 17:58
SP: żeby nie robić nowych tematów to napisze tutaj..
oblicz pochodną
f(x)=ln(2sinx)
12 sty 21:05
SP: a i jeszcze jedno takie zadanie
oblicz granicę:
x−>π/2
12 sty 21:50
Basia:
SP na pewno dobrze napisałeś wzór funkcji ?
chodzi mi o wiersze: 2 i 3
tak jak napisałeś funkcja nie jest określona w p−cie 1
możliwe, że tak jest; chcę się tylko upewnić
13 sty 03:15
SP: wszystko dobrze jest przpisane, a co wiesz jak to zrobić?
13 sty 07:57
SP: a tak przy okazji już widzę w tym przykładzie
f(x)=ln(2
sinx)
naszym x jest sinx, ale czywystarczy to na dół przepisać, czy wymnożyć z [f(y)]'?
13 sty 08:01