matematykaszkolna.pl
zadanie z wyższej półki SP: rozważmy funkcję f zdefiniowaną następująco |x3 dla x <= 0, |x2 dla 0 < x < 1, f(x)= {x2 dla 1 < x <= 2 |x2 − 4 dla 2 <x <= 3 |x3 dla x > 3 Wyznaczyć wartości pochodnej funckji f w punktach , w których istnieje, a następnie wskazać, w których punktach f jest różniczkowalna. A więc, nie chodzi mi o rozwiązanie całego zadania tylko nakierowanie, jak to mniej więcej należało by zrobić. Na moje oko to bym najpier narysował sobie wykres i zobaczył, gdzie jakie wartości przyjmuje dla wybranych części........ i chyba tyle bym zrobił, pochodne jasne, że łatwo obliczyć, no ale fakt faktem nie wiem dla których części dokładnie,a ty, bardziej nie wiem, w których punktach jest różniczkowalna, bo nawet nei wiem, co to znaczy.
12 sty 14:56
SP: Próbował ktoś może pomyśleć, jak to można zrobić?
12 sty 17:58
SP: żeby nie robić nowych tematów to napisze tutaj.. oblicz pochodną f(x)=ln(2sinx)
12 sty 21:05
SP: a i jeszcze jedno takie zadanie oblicz granicę:
 lnxos2x 
lim

lncos3x 
x−>π/2
12 sty 21:50
Basia: SP na pewno dobrze napisałeś wzór funkcji ? chodzi mi o wiersze: 2 i 3 tak jak napisałeś funkcja nie jest określona w p−cie 1 możliwe, że tak jest; chcę się tylko upewnić
13 sty 03:15
SP: wszystko dobrze jest przpisane, a co wiesz jak to zrobić?
13 sty 07:57
SP: a tak przy okazji już widzę w tym przykładzie f(x)=ln(2sinx)
 1 
że ln=

x 
naszym x jest sinx, ale czywystarczy to na dół przepisać, czy wymnożyć z [f(y)]'?
13 sty 08:01