Równania
Kalor: Suma cyfr w pewnej liczbie dwucyfrowej wynosi 15. Jeżeli zamienimy miejscami te cyfry to
otrzymy liczbę mniejszą od wyjściowej o 27. Jaka to liczba
Zrobiłem równanie:
10x + y = 15
10x + y−(10y + x) = 27
No i coś nie wychodzi możecie pomóc ?
12 sty 13:33
ICSP: x − cyfra dziesiatek
y − cyfra jednosci
x + y = 15
10x + y = 10y +x + 27
Rozwiąż ten ukłąd równań i powinno wyjść.
12 sty 13:41
Kalor: no ale czemu x + y kurcze
12 sty 13:45
Kalor: aaaa ludzie już kumam

dzięki
12 sty 13:46
miley: PONIEWAZ TAM JEST NAPISANE SUMA CYFR DLATEGO JEST X+Y
12 sty 13:49
miley: WYNIKI TO 9 I 6
12 sty 13:50
ICSP: Nie wynik to 96

12 sty 13:51
miley: NO ALE MI CHODZIŁO ZE JAK KOLEGA WYLICZY RÓWNANIE TO X=9 A Y=6, OK NA DRUGI NA DRUGI RAZ BEDE
PISAC WSZYSTKO A NIE W SKRÓCIE
12 sty 13:53
ICSP: Przecież się domyśliłem
12 sty 14:02