Granica funkcji w nieskończoności
Emila: Proszę o pomoc z granicą w +−∞:
f(x) = x2 − e−2x
Zawsze miałam problem z granicami a tej to już zupełnie nie mogę rozgryźć. Widzę, że jest ∞ − ∞
jednak zamiana na 00 to jest jakaś katorga (czy nie?).
Bardzo proszę o wskazówki.
Z góry dziękuję.
Emila
12 sty 12:05
Trivial:
a,b→
∞
| | 0 | |
Doprowadziliśmy do sytuacji |
| . Jest to wzór uniwersalny. |
| | 0 | |
x→−
∞
a = x
2
b = e
−2x
12 sty 12:20
Emila: Dziękuję ale tego jestem świadoma, jednak sytuacja, która nastąpi po podstawieniu wartości za a
i b jest dla mnie mocno przerażająca... Ale jeśli nie ma szybszej drogi to pomęczę się z tym i
zobaczę co wyjdzie.
Tak czy siak dziękuję za pomoc.
12 sty 12:25