odwrotność funkcji
andzia: Bardzo proszę o kilka wskazówek jak się wylicza funkcję odwrotną:
12 sty 11:36
12 sty 11:41
Emila: z tego równanie należy wyznaczyć x(y), czyli:
y(x+2)=5
x+2= 5/y
x = 5/y − 2
czyli funkcja odwrotna do danej to: f(x) = 5/x − 2
12 sty 11:42
Emila: oczywiście zabrakło u nie f−1(x). Sorki
12 sty 11:42
andzia: Dziękuję
tylko nie rozumiem tego momentu x+2 = 5/y
skąd bierze się później x= 5/y −2 (skąd te −2)
12 sty 11:56
Emila: obustronnie odejmujesz dwójkę, lub inaczej − przenosisz 2 na drugą stronę równania z jenoczesną
zmianą znaku

już ok?
12 sty 12:00
Emila: Czyli f−1(x) = 5x − 2
12 sty 12:02
andzia: Dziękuję

Myślałam, że ta 2 jest pod kreską ułamkową

12 sty 12:36
Emila: Nie ma sprawy
12 sty 12:45