Jak zacząć?
Cichy: 1) Podstawą graniastosłupa pochyłego jest rówboległobok ABCD, w którym |AB|=3 dm, |AD|=7
dm i |BD|=6 dm. Przekrój AA1C1C o polu 1m2 jest prostopadły do płaszczyzny podstwawy.
Oblicz objętość graniastosłupa.
2) Podstawą graniastosłupa jest trójkąt o bokach długości 6 cm, 10 cm i 14 cm. Krawędź
boczna długości 8 cm tworzy z płaszczyzną podstawy kąt π/3. Oblicz objętość tego
graniastosłupa.
I tu pytanie, czy 2 zadanie jest źle napisane? Bo kompletnie nie wiem jak do tego się
zabrać...
27 sty 00:16
Bogdan:
Ad 2. Bo to jest graniastosłup pochyły.
H - wysokość graniastosłupa
H/8 = sin(π/3), sin(π/3) = √3 / 2
H = 4√3
Pole trójkąta obliczymy ze wzoru Herona: PΔ = √p(p - a)(p - b)(p - c)
a = 6, b = 10, c = 14
p = (1/2) * (6 + 10 + 14) = 15
p - a = 9, p - b = 5, p - c = 1
PΔ = √15 * 9 * 5 * 1 = √3 * 5 * 9 * 5 * 1 = 15√3
Objętość V = 15√3 * 4√3 = 180 [cm3]
27 sty 00:39
Cichy: Dzięki Bogdan. W książce nie było słowa pochyły, a odpowiedź się zgadza z twoją. Czekam
tylko na rozwiądzanie pierwszego zadania.
27 sty 00:58
Bogdan:
Ad 2. Owszem, było. Informacja o tym, że krawędź boczna tworzy z płaszczyzną kąt
inny niż π/2 wskazuje wyraźnie na graniastosłup pochyły.
Ad 1. Nie czekaj, tylko pokaż, do czego sam doszedłeś, a potem porozmawiamy.
27 sty 01:13
Bogdan:
Sprawdź, czy podałeś dokładnie treść pierwszego zadania, wydaje mi się, że czegoś
nie dopisałeś.
27 sty 01:24
Cichy: Tak, przeczytałem trzy razy, to co napisałem i to co jest w książce i wszystko się
zgadza.
27 sty 01:52
Eta:
Cisza nocna dobrze wpływa na myślenie!

V= P
p *H H--- to jednocześnie długość boku przekroju
którego pole mamy podane(przekrój jest
prostokatem o wymiarach H i IACI
IACI --- druga przekatna równoległoboku.
długość jej wyliczymy ze wzoru cosinusów.
IACI
2 = IADI
2 +IABI
2 - 2*IADI*IABI*cos<A
7
2 +3
2 - 6
2 11
cos<A = --------------------= ------ <B = (180 - <A) bo to kąt
2*7*3 21 rozwarty równoległoboku
cos <B = cos( 180 - <A) = - cos<A = - 11/21
czyli cos<B= - 11/21
IACI
2 = IIABI
2 +IBCI
2 - 2*IABI*IBCI*cos<B
czyli: IACI
2 = 49+9 + 2*3*7* (11/21)
IACI
2 = 58 +22 = 80
to IACI =
√80 = 4
√5 dm
P --- przekroju = 100dm
2
czyli P= H*IACI to H= 100/ 4
√5 to H= 5
√5 dm
teraz P
p= 3*7*sin<A z jedynki tryg po obliczeniu
mamy
sin
2<A = 1 - cos
2<A = 1 - (11/21)
2
sin<A= 320/441 to sin<A =
√320/441
sin<A= 8
√5/21
zatem ;
P
p= 3*7 *(8
√5)/21 = 8
√5 dm
2
V= P
p *H czyli V = 8
√5 *5
√5 = 40*5 = 200 dm
3
odp: V= 200 dm
3 ( nie wiem czy sie nie pomyliłam
w r-kach!
27 sty 03:40
Cichy: Wynik zgadza się z odpowiedzią. Dziękuje Ci Eta.
27 sty 19:24
Eta: Cichy! Widzisz o której to liczyłam?


Już myślałam ,że na darmo?
27 sty 19:55
Cichy: 27 sty 03:40
No, faktycznie... Może też spróbuję rozwiądzywać zadania o tej porze. Może lepiej będzie
mi szło

Tak czy siak, jeszcze raz dziękuję i Twój trud nie poszedł na marne
27 sty 20:44
tyu: łatwiej tutaj jest łatwiej obliczyć ze wzoru Herona pole podstawy
30 sie 21:22
Eta:
Co Ty tyu ? bawisz się w "krecika" ? "archeologa" ?
Uważaj, bo Cię "ktoś" ( nie wiem do tej pory kto to taki?)zablokuje, tak jak kiedyś mnie
( i to na cały tydzień)
30 sie 21:42
tyu: czemu ma mnie "ktoś" blokować.

Robię sobie zadania, których akurat rozwiązania są na forum,
to piszę prostsze rozwiązania "dla potomnych" − jeśli takie prostsze rozwiązania zauważę

Działam w dobrej wierze.
30 sie 21:53
tyu:

czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego jest <B = (180 − <A)

nie rozumiem tej zależności
cos <B = cos( 180 − <A) = − cos<A = − 11/21
31 sie 10:28