matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
kolaborant:
Pomocy
Wykaż ,korzystając z definicji że ciąg (a
n
) określony wzorem a
n
=(−2)
n
−
1
jest ciągiem geometrycznym.(podpowiedz: sprawdz czy stała q jest liczbą)
12 sty 08:58
Niunia85:
an=(−2)
n−1
an+1=(−2)
n+1−1
=(−2)
n
an+1
(−2)
n
−2
n
1
q=
=
=
=
=−2
an
(−2)
n−1
(−2)
n
*(−2)
−1
1
−
2
jest ciągiem geometrycznym
12 sty 09:14