Czy ktos wie?
she: Mam banalne zadanie ale nie moge wpasc na zaden pomysl:
" W rombie dwusieczna jednego z bokow przechodzi przez jeden z wierzcholkow. Oblicz miary katow
tego rombu. " (zad. z II kl. LO)
Wie ktos jak to zrobic?
Z gory DZIEKI!
12 sty 08:16
she: Nie dwusieczna tylko SYMETRALNA
12 sty 08:21
Niunia85:

α=60
mamy już kąt α
rąb ma kąty o łącznej mierze 360
360−60−60=240
2β=240
β=120
12 sty 08:30
she: Dzieki Niunia
12 sty 08:34
Niunia85:
12 sty 08:35
she: Jeszcze ma takie:
Oblicz dlugosc boku kwadratu jesli przekatna jest o 2 cm dluzsza od boku.
12 sty 08:39
Niunia85:

d=a
√2
a+2=a
√2
a−a
√2=−2
a(1−
√2)=−2
| | −2 | | 1+√2 | | −2(1+√2 | | −2(1+√2 | |
a= |
| * |
| = |
| = |
| =2(1+√2) |
| | 1−√2 | | 1+√2 | | 1−2 | | −1 | |
12 sty 08:46
12 sty 08:50
Niunia85:
12 sty 09:03