Rozszerz dane ułamki tak, aby otrzymać wyrażenia..
tony: Rownania wymierne. Rozszerz dane ułamki tak, aby otrzymać wyrażenia o podanych mianownikach:
| x − 1 | | | |
| = |
| |
| 2x2 − 8 | | 2x3 − 2x2 −8x + 8 | |
11 sty 23:46
:): a co jest na górze drugiego ułamka?
11 sty 23:47
Godzio:
2x3 − 2x2 − 8x + 8 = 2x2(x − 1) − 8(x − 1) = (x − 1)(2x2 − 8)
w liczniku musi być (x − 1)2 = x2 − 2x + 1
11 sty 23:50
tony: dzięki ; )
12 sty 01:32
-: jam jest α i Ω
24 lut 18:04
patryk: 23δδδ
1 paź 14:50
s:
30 wrz 15:52