badanie przebiegu zmiennosi funkcji
ursus: | | (x−1)3 | |
Witam. Mam zbadać przebieg zmienności funkcji: f(x) = |
| , doszedłem do tego, |
| | (x+1)2 | |
| | x−1 | |
że f(x)= |
| , obliczyłem cztery limeski: +nieskończoności, |
| | | |
−nieskończoności, −1
−, −1
+ i powinienem teraz policzyć asymptotę ukośną, tylko, że nie
wychodzi mi "m", nie wiem gdzie popełniam błąd.
| | y | | | |
m = lim +−nieskończoności |
| = lim |
| i co dalej? wiem że ma wyjść |
| | x | | x | |
m dążące do 1 tylko jak?
11 sty 23:41
Jack:
mozesz podnieść to do odpowiednich potęg i przejść do granicy, albo zauważyć, że masz wielomian
w liczniku i mianowniku. Są one tego samego stopnia. Zatem granica w nieskończoności to iloraz
ich współczynników przy najwyższej potędze, czy 11=1.
12 sty 00:06
ursus: dzięki, wielomiany należy podzielić przez x3 i pięknie wyjdzie
12 sty 00:18