prosze o szybką odp!!!!!!!!!
ola0912: znajdz calkowity pierwiastek wielomianu W(x) a nastepnie rozłóz na czynniki
W(x)=x3+4x2+x−6
11 sty 23:38
Godzio:
W(1) = 0, skorzystaj z tego
11 sty 23:41
ola0912: też do tego właśnie doszłam, ale nie umiem rozłożyc na czynniki.. proszę o pomoc!
11 sty 23:42
Godzio:
W(x) = x3 − x2 + 5x2 − 5x + 6x − 6 = x2(x − 1) + 5x(x − 1) + 6(x − 1) = (x − 1)(x2 + 5x +
6) = próbuj dalej
11 sty 23:46
:): wypisujesz dzielniki liczby wolno stojącej √±1±2±3±6 z nich sprawdzasz
W(−3)=−27=36−3−6⇒−3 jest pierwiastkiem całkowitym
(x−3) (x2+x−2)=0 (x−3)(x−1)(x+2)=0
11 sty 23:46
Godzio:
(x
+ 3)(x − 1)(x + 2)
12 sty 00:00
:): mała pomyłka dziekuje za korektę
12 sty 00:11