proszę o pomoc
Beata17: Jest taka nierówność: -5x(x2-2x-1)≥0 Jak ją rozwiązac? (tam gdzie jest2 to miało być do
potęgi 2)
26 sty 23:12
Eta:
policzyć w wyrazeniu w nawiasie miejsca zerowe!
obliczajac deltę !
Δ= 8 √Δ=2√2 x1= ( 2+√2)/2 = 1 +√2
x2 = 1 - √2
pierwszym pierwiastkiem jest x=0
czyli zaznaczamy te miejsca zerowe na osi oX i wybieramy wartości ≥0
x1 >0 x2 ≈ - 0,41 czyli wiemy jak je umieścic na osi
wykres rysujemy od prawej str. od dołu bo jest(- 5x)(x- x1 )(x - x2)
------------------------- ------------------
+ + + + + I I + + + I
------------------------------x2-----0----------------x1---------------->x
I - - I I - - -
----------- -----------------
widać już gdzie wartości są dodatnie i równe zero
czyli odp: x€( -∞, 1 -√2 > U < 0 , 1 +√2>
26 sty 23:46
Beata17: Dzięki
27 sty 11:46
Beata17: A trzeba to na dole zaznaczać ? Bo nie za bardzo wiem po co?
27 sty 11:54
Beata17: I dlaczego Δ wyszła ci 8? Bo mi wyszła 2-4x2
27 sty 12:02
xxx: chciałam zapytać dlaczego od prawej strony rysujemy
27 sty 21:31