ostrosłup
Michal: "Pole postawy ostrosłupa prawidłowego czworokątengo wynosi 8cm2, a jego ściany boczne są
trójkątami równoramiennymi o kącie między ramionami 30o. Oblicz pole powierzchni całkowitej
tego ostrosłupa."
Nie wiem jak to tknąć, możecie mnie jakoś naprowadzić na trop ?
11 sty 23:31
Bogdan:
Jeśli chcesz tknąć, to tknij wykonując najpierw rysunek.
11 sty 23:36
Michal: i myślisz, że tego nie zrobiłem, tylko od razu tu przyszedłem ?
powiedz na co mam uwagę zwrócić na tym rysunku
11 sty 23:37
Godzio:
Pp = 8 ⇒ krawędź podstawy = ?
Mając krawędź podstawy, np. z tw. cosinusów możesz wyliczyć bok trójkąta równoramiennego, mając
bok bardzo łatwo policzysz pole boczne
11 sty 23:40
Bogdan:

Z twierdzenia cosinusów:
| | 4 | |
8 = 2b2 − 2b2cos30o ⇒ 4 = b2(1 − cos30o) ⇒ b2 = |
| |
| | cos30o | |
| | 1 | |
Pole powierzchni całkowitej P = 8 + 4* |
| b2sin30o |
| | 2 | |
11 sty 23:56