Znak pochodnej
nosu: Witam, mam problem bo nigdzie nie znalazlem jak w sposob dla mnie zrozumialy sprawdzic kiedy
pochodna zmienia znak, wiec prosze o wytlumaczenie lopatologiczne i podanie jakiegos przykladu
kiedy pochodna zmienia znka
11 sty 23:08
Godzio:

To widać na wykresie, weźmy funkcję
f(x) = x
3 + 2x
2 + x
f'(x) = 3x
2 + 4x + 1
f'(x) > 0 ⇒ 3x
2 + 4x + 1 > 0 ⇒ Δ = 16 − 12 = 4,
√Δ = 2,
| | −4 + 2 | | 1 | | −4 − 2 | |
x1 = |
| = − |
| , x2 = |
| = −1 |
| | 6 | | 3 | | 6 | |
I teraz na wykresie widać gdzie funkcja zmienia znak
11 sty 23:32
nosu: jak zmienia z + na − to jest ekstremum? a jak z − na + to mininum?
12 sty 10:28
kachamacha: ekstremum oznacza maksimum lub minimum
12 sty 11:13
nosu: no o to mi chodzilo tylko zle napisalem, z + na− to maks a z − na + to min czy na odwrot
12 sty 11:19
kachamacha: z + na − to maks
z − na + to min
12 sty 11:24
nosu: no dzieki wielkie, tam jeszcze pamietam ze to na podstawie granic mozna bylo oszacowac, moglbys
moze mi przedstawic tym sposobem bylbym wdzieczny
12 sty 11:32