Prosze o pomoc w wielomianach
Ania: Bardzo proszę o jeszcze jedno zadanko. Z góry dziękuje

wielomiany P i Q dane sa wzorami
P(x)= 3x
3 −ax
2 +7x + 11, Q(x)= 3x
3 +15x
2 +2x +11 Dla jakiej wartości a wielomian P−Q jest
jednomianem?
11 sty 22:18
sssss: Czyli dla jakiej wartosci roznica wielomianow bedzie miala postac ax+b.
Latwo zauwazyc ze a=15
11 sty 22:19
Ania: Ale jak to można pisemnie zapisać?
11 sty 22:21
sssss: P−Q = 3x3 − ax2 + 7x+11 −3x3 − 15x2 −2x −11 = −ax2 − 15x2 + 5x
Wiecej zapisac nie mozna, trzeba napisac komentarz ze aby ten wielomian mial postac jednomianu,
a=−15 (poprzednio minus zgubilem)
11 sty 22:24
sssss: albo ze −ax2 − 15x2 musi sie rownac 0.
−15x2=ax2 / x2 przy zalozeniu ze x≠0
−15=a
11 sty 22:25
Ania: Dziekuje
11 sty 22:28