oblicz
fizyk: | | sin60o*tg2 74π+cos 56π*ctg2 330o | |
Oblicz |
| |
| | tg 54π*ctg120o | |
11 sty 22:07
fizyk: powinno wyjść 6 a mi ciagle wychodzi −3 i nie wiem gdzie popełniam bład . Proszę o pomoc
11 sty 22:25
fizyk:
11 sty 22:39
fizyk: nie wychodzi mi nadal poprawny wynik
11 sty 23:05
Godzio:
Zaraz pomogę
11 sty 23:07
fizyk: dziękuję
11 sty 23:08
Godzio:
| | 7 | | 3 | | π | | π | | π | |
tg |
| π = tg |
| π = tg( |
| + |
| ) = −ctg |
| = −1 |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 5 | | π | | π | | √3 | |
cos |
| π = cos(π − |
| ) = −cos |
| = − |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 2 | |
ctg330
o = ctg(360
o − 30
o) = −ctg30
o = −
√3
| | √3 | |
ctg120o = ctg(90o + 30o) = −tg30o = − |
| |
| | 3 | |
| √3 | | √3 | |
| * (−1)2 − |
| * (−√3)2 | | 2 | | 2 | |
| |
| = |
| |
Dla pewności sprawdzałem w programie, jeśli jest taki przykład to takie jest rozwiązanie
11 sty 23:18
fizyk: dziękuję bardzo
11 sty 23:20