matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ślicznie prosze o pomoc. Wielomiany
Ania:
Bardzo prosze o pomoc
Wielomiany P i Q dane są wzorami P(x)= 3x−a, Q(x)= x−2. O wielomianie W wiadomo, że w= p
2
− 3Q oraz, że współczynnik przy x jest rowny −15. Wyznacz a
11 sty 21:57
a:
Robię.
11 sty 22:08
Ania:
Dziękuje
11 sty 22:10
a:
W(x)=(P(x))
2
− 3Q(x) W(x)= (3x−a)
2
−3x+6= 9x
2
− 6ax + a
2
−3x + 6 = 9x
2
−(6a+3)x +a
2
+ 6 −(6a+3) = −15 6a+3=15 6a = 12 a=2 W(x)= 9x
2
− 15x +10
11 sty 22:13
Ania:
Jeszcze raz dziękuje
11 sty 22:14