,,
uczeń ;): I znowu ja Proszę o POMOC......

Znajdź trzy liczby, z których druga jest większa od pierwszej o tyle, o ile trzecia jest
większa od drugiej, oraz wiadomo, że iloczyn dwóch mniejszych liczb jest równy 85, zaś
iloczyn dwóch większych 115.
Potrzebuję to
26 sty 21:48
Mickej: jak byk pisze że to jest ciąg wiec
a - najmniejsza liczba
b- srodkowa
c- najwieksza
a+b
------=c
2
ab=8
bc=115
rozwiązujesz układ równań i jest
26 sty 21:54
uczeń ;): 
Proszę pomóżcię....
Liczę na Was
26 sty 21:54
26 sty 21:59
Mickej: hmm spoko jestem trochę upierdliwy dzisiaj i dlatego nie wytłumaczyłem
to jest ciąg arytmetyczny ponieważ miedzy wyrazami czyli liczbami jest taka sama różnica
a w ciagu arytmetycznym jest taka zależność ze suma pierwszego i 3 wyrazu przez 2 równa
się 2 wyrazowi tam miało być
a+c
-----=b sory za bład
2
26 sty 22:03
uczeń ;): Mickej
26 sty 22:04
Mickej: 
26 sty 22:07
26 sty 22:08
Mickej: tak sobie przekształć
a+c
-----=b mnożysz obu stronie razy 2
2
a+c=2b
i teraz masz naprawde prosty uklad równań do rozwiazania
a*b=85
b*c=115
a+c=2b
26 sty 22:11
Eta:
Pomogę Ci!
a +c = 2b to a = 2b - c
czyli (2b-c)*b= 85
2b2 - b*c= 85 widzisz chyba ze b*c= 115 wstawiasz do tego równania
czyli 2b2 - 115= 85
2b2 = 85 +115 to 2b2 = 200 / :2
to b2 = 100 to b= 10 lub b= -10
wylicz teraz a i c już prosto!
26 sty 22:17