...
Desperat: Pomóżcie

W ogródku Michałą znajduje się oczko wodne o pojemnosci 1,5m
, którym jest 180 litrów wody. Michał postanowił napełnić je po brzegi, dolewając wody w tempie
12 litrów na minutę. Napisz wzór funkcji V okreslającej zależnosć ilosci wody w oczku od czasu
t ( w minutach ) napełnia go. Okresl dziedzinę tej funkcji. Po jakim czasie Michał zakończył
pracę
( 1m3 = 1000l )?
11 sty 21:52
dero2005:
Całkowita objętość oczka
1,5 m3 = 1500 l
Brakująca ilość wody
1500−180 = 1320 l
Czas do napełnienia
t = 132012 = 110 min
V = 12t
12 sty 18:39