Help :(
TOmek: Godzio pomoz

Nie rozumiem czegoś w prostej ogólnej...
Prosta ogólna "k" ma postać k; 2x+4y+C=0
−prosta równoległa do niej ma postać [Bx−Ay+C=0] czyli: 4x−2y+C=0
−prosta prostopadła do niej ma 2x+4x+C=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a co jeśli prosta ma postać −2x−4y+C=0

−prosta równoległa do niej ma postać 4x+2y+C=0
−prosta prostopadła do niej ma −2x−4y+C=0
tak

?
−−−−−−−−−−−−−−−
i jeszcze coś podobno jest z wektorami ,ze Ax+Bx+C=0 to wektor równoległy do niej ma postać
[−B,A]
To tak myśle jak zrobić przykład
np: 2x−3y−6=0 [3,2]
i co teraz po prost zapisać
3x+2x+C=0 tak
11 sty 21:44
sssss: prosta rownolegla do Ax+By+C1 = 0 ma postac Ax+By + C2 = 0
prosta prostopadla do Ax+By+C1=0 ma postac −Bx + Ay +C2 = 0
11 sty 21:47
TOmek: a jak jest z tymi wektorami

Mogłabyś/Mógłbyś pokazac na przykladzie albo dać jakiegos linka?
11 sty 21:50
sssss: Tego nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze jest tak:
rownolegly [B,A]
prostopadly[−B,A]
11 sty 21:53
TOmek: czyli np:
prosta ma postac 2x−4x+C=0
− [równoległa] wektor [2,−4] 2x−4x+C=0
− [prostopadła] wektor [4,2] 4x+2x+C=0
tak
11 sty 21:56
sssss: Tak mi sie wydaje, niech ktos madrzejszy to potwierdzi
11 sty 21:57
TOmek: Bogdan, Eta, Godzio
11 sty 22:00