oblicz
monika: oblicz za pomoca pochodnych przedziały monotonicznosci, ekstrema lokalne, przedzialy wypuklosci
i co dalej?
11 sty 21:15
Grześ: porównaj f(x)' do zera i otrzymasz ekstrema lokalne. W miejscu ekstrem zachodzi zmiana
monotoniczności, więc określisz sobie przedzaiły

Wypukłość− f(x)'' policz i sprawdź gdzie f(x)''>0 lub <0
11 sty 21:18
monika: nie chce mi wyjsc ta druga pochodna cos pomieszalam z kwadratami

. moge prosic o
przeliczenie drugiej pochodnej
11 sty 21:43
Grześ: | | −2(1+x2)2+2x[(1+x2)2]' | | −2(1+x2)2+2x*2x(1+x2) | |
f(x)''= |
| = |
| = |
| | (1+x2)4 | | (1+x2)4 | |
| | −2(1+x2)+4x2 | | −2+2x2 | |
= |
| = |
| |
| | (1+x2)3 | | (1+x2)3 | |
11 sty 21:47
Grześ: Jeszcze można skrócić, chwilka

11 sty 21:47
Grześ: chociaż cofam, nie, juz sie nie da

11 sty 21:48