wyznacz iloraz ciągu
xyz: proszę o pomoc

pewne trzy kolejne wyrazy ciągu (a
n)o wyrazie ogólnym a
n=n
2-3n+8 są kolejnymi wyrazami
ciągu geometrycznego (b
n). wyznacz iloraz ciągu.
odp.ma wyjść 1,5
26 sty 21:42
Bogdan:
Wyznacz: an+1 oraz an-1.
W ciągu geometrycznym zachodzi związek: an2 = an-1 * an+1
Wprowadź do tej zależności an, an-1, an+1.
Z otrzymanego równania z niewiadomą n wyznacz tę niewiadomą, pamiętając,
że n € N+.
Potem wstaw obliczone n do an i do an-1, oblicz q = an / an-1
26 sty 22:37