matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany
Ala:
wielomiany P i Q dane sa wzorami P (x)= 3x
3
−ax
2
+7x + 11, Q(x)= 3x
3
+15x
2
+2x +11 Dla jakiej wartości a wielomian P−Q jest jednomianem?
11 sty 21:00
mary:
Dla a=−15 jednomian = 5x
11 sty 23:11