..
uczeń ;): Do Bogdana i do Lóńć oraz do innych

lóńć:
y-x=z-y
xy=85
yz=115
z=2y-8
y(2y-x)=115
2y2-xy=115
x=85/y -------->>>>> dlaczego takie rozwiązanie z kąd to się wzieło
Bogdan:
Jeśli 2y2 = 200 → y2 = 100 → y2 - 100 = 0 → (y - 10)(y + 10) = 0
y1 = 10 lub y2 = -10
x1 = 8, 5 lub x2 = -8,5
z1 = 11,5 lub z2 = -11,5 ------>>> dlaczego tak >
A i co oznaczają te "→" strzałki
Proszę o pomoc
26 sty 21:31
Eta: z tego wynika ,że .......
26 sty 21:32
uczeń ;): wynika że.....


?
26 sty 21:34
Eta:
no np; x+5=0 → x= - 5 kumiesz już ?
26 sty 21:37
uczeń ;): aha czyli →→taka strzałka zastepuje wyraz "czyli"
jeżeli możesz to rozwiąz to zadanko prosze
26 sty 21:38
Mickej: ta strzałeczka to symbol matematyczny wyglądający fachowo tak ==> czyli implikacja
26 sty 21:40
26 sty 21:43
Eta:
Fachowo to tak <=> Mickej!
(wtedy i tylko wtedy)(równoważność form zdaniowych
26 sty 22:11
Mickej: nie nie nie


implikacja też jest miałem kiedyś logikę przecież
26 sty 22:14
Eta:
ale w równaniach piszemy <=> tylko tak ,
bo zachodzi w obydwie strony!
26 sty 22:18
Mickej: a no to tak
26 sty 22:19
Eta:
26 sty 22:20
Mickej: koks
26 sty 22:22