Procenty
ania: W roku 1999 liczba kobiet w Polsce wynosiła 50,2% liczby wszystkich polaków, a w roku 2000
odsetek kobiet wzrósł do 56,9%. Od roku 1999 do roku 2000 liczba polaków wzrosła o 254,6%.
Oblicz, o ile procent, od roku 1999 do roku 2000, wzrosła liczba kobiet. Wynik zaokrąglij do
pierwszego miejsca po przecinku.
Wiem, że wynik to 301,9% ale za ... nie potrafię ułożyć równania..
11 sty 20:45
ania: Nic..? : (
11 sty 23:50
Kamil: "Od roku 1999 do roku 2000 liczba polaków wzrosła o 254,6%."
To chyba fizycznie niemożliwe
12 sty 00:28
Eta:
K −−− liczba kobiet
P −−− liczba wszystkich Polaków
w r.1999/2000 :
K
1 = 50,2% = 0,502
Liczba Polaków powiększyła się o 254,6%
to liczba Polaków w r. 2000 wynosiła
P= 100%+ 254, 6% = 3,546
w r. 2000 liczba kobiet wzrosła do 65,9%=0,659
w porównaniu do liczby wszystkich Polaków
to:
K
2 = 0,569*3,546= .............. ( kalkulator do ręki i policz
przyrost ilości kobiet na przełomie r.1999/2000
I K
2 − K
1|= ...............
co w procentach daje wzrost o :
| | |K2 −K1| | |
|
| *100%= ...................... = 301, 9%
|
| | K1 | |
12 sty 00:36
ania: Treść dotyczyła czegoś innego, ale nie chciało mi się przepisywać słowo w słowo. Oczywiście, że
fizycznie jest to niemożliwe, ale jest to również nieważne.
Dzięki Eta
12 sty 00:44