Twierdzenie cosinusów
PILNE!!!!!!!!!!!!!: W trójkącie ABC dwa boki mają długość 3 i 5 a środkowa poprowadzona do trzeciego boku ma
długość 4. Oblicz pole tego trójkąta.
11 sty 20:40
terminex: pomagam
11 sty 20:42
PILNE!!!!!!!!!!!!!: to czekam na pomoc
11 sty 20:52
tadek: srodkowa dzieli trojkat na 2 rowne pola.
z wzoru herona nalezy policzyc P1 malego trojkata i P2 malego trojkata a nastepnie porownac je
co pozwoli wyeliminowac niewiadoma c i obliczyc P
11 sty 21:03
PILNE!!!!!!!!!!!!!: ale czy to bedzie zgodne z twierdzeniem cosinusow
11 sty 21:04
tadek: a musisz je tu wykorzystywac?
11 sty 21:14
PILNE!!!!!!!!!!!!!: tak tak
11 sty 21:14
tadek: pomysle
11 sty 21:15
PILNE!!!!!!!!!!!!!: no dobrze ja mam wzor zapisany ale zadania nie umiem zrobic
11 sty 21:17
ceaser I: do twierdzenia przydałby sie jakiś kąt
11 sty 21:20
PILNE!!!!!!!!!!!!!: no tak ale podobno mozna rozwiazac bez kata
11 sty 21:21
ceaser I: podyktowała wam takie zadanie czy to jest z ksiązki ?
11 sty 21:30
PILNE!!!!!!!!!!!!!: z ksiazki ale zostalo podyktowane na lekcji
11 sty 21:31
a:
Piszesz dwa układy równań, korzystając z twierdzenia cosinusów, dla trójkąta pierwotnego i
trójkąta utworzonego na skutek poprowadzenia środkowej.
11 sty 21:41
ceaser I: nazwijmy połowę nieznanego boku c
wiec
układ
c=32+42−2*3*4*cos γ
c=52+42−2*4*5*cos γ
11 sty 21:45
ceaser I: c2 oczywiście
11 sty 21:46
Bogdan:

Założenie: x > 0
Na podstawie twierdzenia cosinusów:
16 = 9 + x
2 − 6xcosα ⇒ 7 = x
2 − 6xcosα
25 = 9 + 4x
2 − 12xcosα ⇒ 16 = 4x
2 − 12xcosα ⇒ 4 = x
2 − 3xcosα
| | 1 | |
Odejmując równania stronami otrzymujemy: 3 = −3xcosα ⇒ cosα = − |
| |
| | x | |
| | 1 | |
7 = x2 + 6x * |
| ⇒ x2 = 1 ⇒ x = 1 lub x = −1 sprzeczność |
| | x | |
| | 1 | |
cosα = − |
| = −1 ⇒ α = 180o |
| | 1 | |
Punkty A, B, C są współliniowe, można powiedzieć, że trójkąt ABC ma pole równe 0.
11 sty 23:32