logarytmy
ICSP: Uzasadnij że funkcja jest rosnąca.
fx = log0,1(log0,5 x)
11 sty 20:39
ICSP: Może ktoś chociaż rzuci mała podpowiedz
12 sty 18:57
Trivial:
A nie można po prostu policzyć pochodnej?
12 sty 18:58
ICSP: Właśnie to jest zadanie z liceum. Na maturze pochodnych raczej by nie uznali.
12 sty 18:59
Trivial: Uznaliby.
12 sty 18:59
ICSP: No nawet jeśli by uznali to nie umiem liczyć pochodnych. Może jakiś inny pomysł?
12 sty 19:01
malinka: funkcja jest rosnąca, jeśli wraz ze wzrostem argumentów rosną wartości funkcji, więc policz
sobie
f(x) i f(x+1) i je odejmij od siebie
12 sty 19:09
norka:
15 lip 18:24
MQ: log0,5x malejąca
log0,1y malejąca
Złożenie dwóch malejących daje rosnącą
15 lip 18:37
ICSP: D
f : x > 0 ⋀ log
0,5 (x) > 0
x > 0 ⋀ x < 1
x ∊ (0 ; 1)
Ustalmy teraz x
1, x
2 ∊ (0 ; 1) takie, że x
1 < x
2. Mamy :
log
x1 x
1 > log
x1 x
2 czyli
logx1 x2 < 1
Przy wcześniej ustalonych x
1 i x
2 badamy znak różnicy :
f(x
2) − f(x
1) = log
0,1 (log
0,2 (x
2) ) − log
0,1 (log
0,2 (x
1) ) =
| | log0,2 (x2) | |
= log0,1 ( |
| ) = |
| | log0,2(x1) | |
= log
0,1 (log
x1 (x
2) ) > 0 ⇒ f jest rosnąca.
15 lip 18:41
Mila:
Ja podstawiłabym :
y1=log0.5(x1)
y2=log0.5(x2)
Zał.
x1<x2
T.
f(x1)<f(x2)
log0,5(x) funkcja malejąca ⇔
dla x1<x2 mamy y1=log0.5(x1), y2log0.5(x2)⇔
log0,1(y1)<log0,1(y2}⇔
log0,1(y1)−log0,1(y2}<0⇔
log0,1(log0.5(x1))−log0,1(log0.5(x1=2)}<0⇔
f(x1)<f(x2)
cnw
15 lip 19:00
Trivial: ICSP rozwiązuje swój własny problem sprzed 3 lat. Sensacja.
15 lip 21:07
ICSP: Trivial masz teraz chwilkę ?

Mam problem z zadaniem i chciałbym wskazówkę
15 lip 21:13
Trivial: Powiedzmy, że mam.
15 lip 21:15
ICSP: trzeba pokazać, że :
7019801 | 10
50 + 1
15 lip 21:17
Trivial: Hm.
15 lip 21:19
Trivial: 7019801 to liczba pierwsza tylko co dalej
15 lip 21:20
Trivial:
ICSP, a akceptujesz dowód przez obliczenie?

Prelude> (10^50 + 1) `mod` 7019801
0
15 lip 21:24
ICSP: Ja próbowałem rozpisać 7019801 na sumę : 7019800 + 1
ale za dużo mi to nie dało
15 lip 21:25
ICSP: Jakoś do mnie ten dowód nie przemawia
15 lip 21:27
Trivial: Eh... To weź kartkę i policz ręcznie. To raptem 50−cyfrowa liczba.
15 lip 21:28
ICSP: Mam ograniczoną ilość miejsca
15 lip 21:29
Trivial: Na A4 byś się zmieścił.
15 lip 21:30
ICSP:
15 lip 21:35
Trivial:
ICSP, skąd to zadanko wytrzasnąłeś? Swoją drogą mam ciekawsze:
Udowodnić, że 1680588011350901 | 1050 + 1
15 lip 21:43
ICSP: Dawno temu Vax wysłał mi link do pewnego pdf'a
15 lip 21:49
Trivial: A tak, tak... Słyszałem o "Almanachu Opętanych".
15 lip 21:52